Бороо хур элбэгшиж үер усны бохирдол ихэссэн энэ үед иргэд олон нийт амарч зугаалахдаа хоолны аяга таваг, тогоогоо голын усанд угаах зарим тохиолдолд голын уснаас хоол хүнсэндээ хэрэглэх, хоол хүнсний хадгалалтын горимыг алдагдуулах зэргээр хувийн ариун цэвэр болон хүнсний бохирдолтой холбоотой гүйлгэлт, суулгалтын өвчлөлүүд 6 сарын сүүлээс 8 сарын сүүл хүртэл эрс нэмэгдэх хандлагатай байна.
Гэдэс мушгих гэдсээр базалж өвдөх бөөлжих зэрэг шинж тэмдгүүд илэрвэл та хросолтой ус уух, шингэн бүлээн зүйлс бага багаар уух, шарсан хуурсан хүнд хоол бага идэх зэрэг арга хэмжээнүүдийг авч эмнэлэгт хандан мэргэжлийн эмчээс туслалцаа авахыг зөвлөж байна